Află mai multe

Există un mare risc ca digitalizarea să devină încă un motiv major de polarizare a societății, de divizare și de inegalitate socială, adâncind prăpastia dintre cei care vor reuși să integreze digitalizarea în mod firesc în viața lor de zi cu zi, pentru a le crește calitatea vieții și cei care nu pot face acest lucru, din diverse motive.
Aceștia din urmă, chiar vor “râmâne în urmă”, iar aceasta se va traduce printr-un puternic impact negativ, atât la nivel individual asupra calității vieții lor, cât și la nivel național, cu implicații sociale și economice majore la nivelul întregii societății.

Din această perspectivă, pandemia de Covid-19 nu a făcut decât să ne arate, ”verde în față”, la modul cel mai practic și mai realist, cum stau lucrurile în momentul de față în România în ceea ce privește “divizarea” digitală. Aceste decalaje mari între diferite segmente ale populației au ieșit la iveală foarte pregnant mai ales în educație, sănătate, în munca de la distanță, dar și în multe alte aspecte concrete din viața noastră cotidiană

Sigur că motivele pentru care o parte mult prea mare a populației nu s-a putut folosi de digitalizare sunt mai multe, dar simplificând lucrurile, le putem grupa astfel:

1. “nu au avut cu ce”,

oameni care nu aveau sau nu au reușit să aibă acces la echipamente necesare (telefoane inteligente, laptop-uri, calculatoare, tablete).

2. “nu au avut cum”,

oameni care aveau un minim de echipamente necesare, dar nu aveau conectivitate la internet, nu aveau acoperire în zona lor etc

3. “nu au știut”,

oameni care nu aveau cunoștințe minime de operare

4. combinații ale cauzelor de mai sus

Pentru primele două puncte de mai sus, dotarea cu echipamente și conectivitate sau mai făcut anumite progrese, s-au făcut eforturi și se fac în continuare, atât din partea statului, cât și din partea companiilor private sau a diverselor ONG-uri.

În schimb, pentru ultimul punct, unde de fapt ar trebui învățați cei care nu știu și cei care poate nu au mai folosit niciodată digitalizarea pentru a-și rezolva nevoi de zi cu zi, NU s-a făcut mai nimic.

Este vorba despre persoane care poate că până acum nu aveau atâta nevoie de digitalizare, fie nu au avut posibilitatea să învețe până acum, fie nu au înțeles cum își pot rezolva prin digitalizare nevoi concrete, fie mulți dintre ei sunt cu “frică de tehnologie”, dar cu dorința de a-și depăși această teamă, dacă i-ar ajuta cineva.

Ei au fost lăsați de izbeliște, pe principul: “dacă aveți telefoane sau tablete și internet, e treaba voastră să vă descurcați…”

Posibilitatea accesării oportunităților oferite de noua realitate digitală trebuie să fie deschisă tuturor, în mod egal pentru toți, indiferent de mediu, vârstă sau dizabilități fizice și/sau intelectuale.

Nu există în prezent și nu pare să se cristalizeze o strategie la nivel național, care să ajute sistemic pe cei care nu “se descurcă” cu tehnologia, astfel încât să deprindă competențe minime, care să le permită să țină și ei pasul cu vremurile, să nu rămână “pe dinafară”.

S-au derulat și se derulează diverse inițiative lăudabile ale unor ONG-uri, în diverse parteneriate, dar nu există o abordare care să unească toate aceste proiecte, astfel încât să rezulte o strategie națională coerentă de incluziune digitală, transpusă într-un program cu acțiuni de alfabetizare digitală, strategie ce trebuie susținută de către guvernul României și reglementată la nivel legislativ.

Nivelul redus al competențelor digitale pentru un număr mare de români trebuie să devină o preocupare majoră în următoarea perioadă, la nivel național.

Ritmul digitalizării, accentuat și de pandemie, în diferite zone precum educație, sănătate, servicii sociale, servicii publice sau activitățile desfășurate în cadrul diverselor companii, impune competențe digitale minime pentru a nu conduce la inegalități sociale importante.

În România, pincipalele preocupările de până acum s-au canalizat către dezvoltarea abilităților de nivel avansat, precum dezvoltarea de software, inteligență artificială sau tehnologie cloud și sporadic sau deloc spre incluziune digitală, prin alfabetizarea digitală a tuturor categoriilor de cetățeni.

Scroll to top